fredag 17 augusti 2012

Rapport från Ratos

Ratos halvårsrapport släpptes idag och kursen har i skrivande stund sjunkit 5,6%. Jag sålde mitt innehav för en och en halv månad sedan och kan säga att jag fortfarande känner mig lugn i beslutet.

Ratos är ett bolag som man finner hos en del aktiebloggares portföljer och när jag köpte in mig i bolaget tidigare i år intalade jag mig själv att det var samma Ratos jag ägde 2009, men oron jag kände över innehavet höll sig kvar och jag hoppas att pengarna nu gör bättre nytta i Avanza istället.

Det är inte lätt för mig att värdera det här bolaget och jag försöker hålla mig ödmjuk och tänka på vad jag som ägare hade fokuserat på initialt efter att jag skummat igenom rapporten och hört VDs kommentarer.

I och med att det egna kapitalet har minskat handlas aktien fortfarande till en hög premie, trots att kursen sjunkit rejält det senaste året. Premien man betalar för att köpa aktien ligger i nuläget på 102% och trots den lägre kursen tycker jag inte att bolaget verkar billigare idag.

Susanna Campbells kommentarer i videointervjun tycker jag handlar lite för mycket om att det dåliga resultatet är konjunkturlägets fel. Man ska införa åtgärdsprogram hos de bolag som går dåligt men går inte djupare in på det än så.
Hon nämner också att i turbulenta tider som dessa finns det också tillfällen som vanligtvis inte bjuds på annars. Frågan jag ställer mig är om man har kassan att nyttja dessa eller om man själv sitter skakigt till? Med en vanligtvis hög utdelning och en generell ovilja att sänka denna kan det nog bli knivigt att dra nytta av tillfällen som ges.

Men den som lever får se och jag kan säkert ha fel :-) Detta är ju ändå ett bolag där utsikterna kan förändras hastigt i samband med en exit, och man har ju lyckats förr...

tisdag 14 augusti 2012

Tjänstepensionssoppan

Jag kan inte påstå att det är en lätt match att göra sina tjänstepensionsval men nu har jag till slut "vunnit". Jag säger vunnit eftersom jag får känslan att pensionsbolagen gör allt de kan för att undvika att deras kunder själva göra sina val.

Hm... vilken gnällig inledning, men det speglar lite den frustration jag upplevde när jag försökte göra mina val. Kanske är jag ensam? Eller finns det fler som upplever detta system som väldigt snårigt? Tänkte ta min story från början:

Jag har för inte allt så längesen fyllt "tjänstepensionsmyndig" och nyfiken som jag är vill jag självklart ta reda på vad detta innebär i min situation. Jag har arbetat i ungefär sex år och sen jag började intressera mig för ekonomi generellt och investeringar i synnerhet för ungefär tre år sen har jag förvaltat min lilla PPM-del av den allmänna pensionen. Ungefär samtidigt som jag fyllde tjänstepensionsmyndig bytte jag jobb och höjde min lön med ca 25%. Logiken sa att det borde finnas ett par tusenlappar öronmärkta i mitt namn även i tjänstepension, så därför bestämde jag mig för att hitta dessa.

Jag tog reda på att jag hade något som hette ITP vilket är en kollektivavtalad tjänstepension för tjänstemän inom privat sektor och att jag skulle göra mitt ITP-val via Collectum.

Efter att jag loggat in med E-Leg kom jag till en ganska basic sida. Inget märkvärdigt med den, man väljer om man vill ha återbetalningsskydd och kan välja förmånstagare - självklart för en liten avgift, ifall man skulle kola i förtid. Man gör även sitt ITP-val vilket jag gjorde. Hälften av tjänstepensionen måste placeras i en traditionell försäkring vilket innebär att man anförtror ett pensionsföretag och deras skarpa förvaltare sina pengar. För denna halva av min tjänstepension hade jag fem olika pensionsföretag att välja på.

Den andra halvan är valbar. Jag kunde alltså välja att placera resterande 50% i samma eller ytterligare en traditionell pensionsförsäkring eller i en fondförsäkring. Det var även möjligt att dela upp denna halva i två mindre halvor á 25% vardera och placera dessa efter önskan (t.ex. 25% i ytterligare en traditionell pensionsförsäkring och 25% i en fondförsäkring, vilket skulle ge fördelningen 75% traditionell pensionsförsäkring och 25% fondförsäkring). Jag valde att lägga min andra halva i en fondförsäkring (50/50).

Jag klickade på "Spara" och förväntade mig sedan att bli skickad till en sida där jag skulle få välja de fonder jag ville placera min valbara halva i. Nej, så enkelt var det inte. Jag fick bara en bekräftelse på att jag nu gjort mitt ITP-val. Härligt!

Tiden gick och vardagen kom i kapp. Jag var tvungen att sticka iväg eller laga mat eller vad som helst och min ambition att ta tag i tjänstepensionen hamnade i temporär glömska. Nu någon månad senare kom jag på att jag fortfarande inte hört något mer från Collectum så jag tog och ringde upp dem. Kanske kunde jag flytta över lasset till Avanza? Jag förklarade för dem att jag gärna skulle vilja sköta fondförvaltningsdelen på egen hand och de förklarade att någon möjlighet att använda Avanza för det ändamålet ännu inte var möjlig, men att jag kunde ringa mitt fondförsäkringsbolag och fråga dem hur jag skulle gå till väga.

Sagt och gjort, jag ringde upp det företag jag valt för min valbara pensionshalva och bad snällt om att få göra mina fondval. Den snälla tjejen jag pratade med sa att mina pengar för tillfället befann sig i en "Entré-fond" men att hon skulle skicka mig ett användarnamn till deras webbsida och att så fort jag skrivit under och returnerat de papper de skickat mig, några dagar senare skulle få ett nytt brev med ett lösenord på posten. Jag öppnade glatt kuvertet när jag kom hem från jobbet ett par dagar senare och satte mig vid datorn.
Döm till min förvåning att jag inte kunde logga in på det vis som angavs utan skickades automatiskt till en sida för inloggning med bankdosa. Jag hade ju bara en kod på ett papper och ingen dosa. Fair enough, kanske stödjer de inte min webbläsare? Jag försökte igen med Internet Explorer med samma resultat. Men vänta, nere i högra hörnet står det något om "tillförlitliga webbplatser". Jag lägger snabbt till bankens domännamn i tillförlitliga platser och voila! Jag är inne. Efter att ha accepterat ytterligare avtal, dessa elektroniska, ser jag äntligen min fondfördelning och min summa. Jag blev förvånad, det var mer pengar än jag trodde. Mycket mer. Absolut ingen förmögenhet, verkligen inte, men mycket mer än jag trodde. Så efter att ha sålt och köpt nya fonder, samt valt ny fördelning för kommande automatiska fondköp (väljer man inte ny fördelning fortsätter fondbolaget att köpa andelar i Entré-fonden för nya medel som sätts in) loggar jag ut och känner mig till hälften nöjd, till hälften lurad.

Det kanske bara är jag? Eller upplevde ni bloggläsare något i samma stil när ni gjorde ert tjänstepensionsval? Jag upplever det skrämmande att det ska vara så här komplicerat att ta kontroll över sin egen tjänstepension, den halva man nu kan ta kontroll över.

Ett par punkter:

  • Säg att man byter jobb en gång vart sjätte år. Efter ett helt arbetsliv på 45 år (55 år om man får tro statsministern?) har man arbetat på 7,5 olika arbetsplatser. Vi säger sju för enkelhetens skull. Man kan då ha tjänstepension genom sju olika pensionsbolag. Hos vardera av dessa sju får du sedan göra max tre val. Alltså totalt 21 (!) val var dina olika fragment av din totala tjänstepension ska förvaltas.
    Säg att man väljer att förvalta den valbara hälften i en fondförsäkring. Då har man utöver de sju traditionella pensionsförsäkringarna minst sju, max fjorton fondförsäkringar att välja mellan. Hos dessa minst sju, max fjorton fondförsäkringar har man sedan helt olika fondutbud som vida kan skilja sig från varandra. Tycker man det är tidskrävande att ö.h.t. bevaka bolagen i sin privata aktieportfölj, hur tidskrävande är det då inte att bevaka 14 * X antal olika fonder? Via helt separata webbsidor? Som kräver separat inloggning? Det är självklart inte rimligt eller ens möjligt.
  • Total tystnad från mitt fondförsäkringsbolag. Efter att jag valde dem fick jag inte mer än en bekräftelse på att de var mitt val. Jag fick ingen information om hur jag skulle fortgå för att välja fonder. Man kan tro att de individer som faktiskt väljer alternativet att förvalta sin egna valbara halva faktiskt vill göra detta, men icke, pengarna hamnar i en Entré-fond som självklart ägs av fondbolaget och genererar förvaltningsintäkter till dem. Alternativt en lösning som ger dem kickback hos det fondbolag de själva sedan placerar dina pengar hos.

Jag vill be om ursäkt för min bittra ton i detta inlägg, och det är inte min mening att späda på det mediadrev som svartmålar banker och fondbolag och jag fattar om detta inlägg kan anas vara en smula populistiskt. Men sanningen är att jag antagligen tillhör den målgrupp eller det fack som enklast bör kunna klara av att göra en så trivial grej som att välja mina egna fonder i min tjänstepension. Jag är både datorkunnig (det råkar liksom vara mitt jobb) och jag är en hobbyinvesterare. Ändå var jag nära att ge upp.

Men jag ska ändå se det från den ljusa sidan!

:-)

Det finns åtminstone utrymme för förbättringar!

Och slutligen en bild för att summera:


Och självklart, det kan vara jag som är trög. Jag kan ha missat något. Rätta mig gärna i så fall så kanske mina framtida pensionsval går lite smidigare. ;-)

onsdag 8 augusti 2012

Munich Re

Jag visste inte att Berkshire Hathaway var delägare i Munich Re förrän jag läste Gustavs analys. Jag har ögnat igenom Buffetts shareholder-letters men har väl stirrat så intensivt på deras mest kända innehav att jag missat denna återförsäkrare.

Gustavs analys gjorde mig alltså så pass intresserad att jag ville titta lite med egna ögon. Eftersom han gjort en så fin presentation av företaget skulle det kännas överflödigt att babbla på om det, så jag dyker in i årsredovisningarna och kikar lite på de siffror jag lyckats hitta.

När jag började skriva det här inlägget var Q2-rapporten ännu inte släppt utan släpptes igår (tisdag 7e augusti). De nyckeltal som inte är tagna från årsredovisningen är alltså numera tagna från Q2- och inte Q1-rapporten.

Nyckeltalen
Det egna kapitalet städat från goodwill är 21592 miljoner euro. Med ett börsvärde på 21068 miljoner euro (kurs 117,5) blir P/B 1. 

Avkastning på eget kapital under ett fem-års snitt (ROE5) ligger på 9,5% och enligt Q2-rapporten är ROE hittills 13,3% för detta år.

I diagrammet nedan syns vinst, fritt kassaflöde och utdelning per aktie för de senaste tio åren. Det fria kassaflödet för 2002 och 2003 ligger närmare -30 euro per aktie, men eftersom jag inte är någon expert på att göra diagram blev det lite missvisande.

OBS! Det fria kassaflödet är just nu missvisande. Se min kommentar i kommentarsfältet.
Det förra diagrammet är nu ersatt. Se min kommentar i kommentarsfältet.


Man har haft några problematiska år som historiken visar, men som Gustav konstaterade har utdelningen betalats ut kontinuerligt under en väldigt lång period.

Vinst per aktie för de senaste fyra kvartalen är 14,07 euro. Med ett pris på 117,5 euro blir P/E 8,35. Tre-års snitt (2011, 2010 & 2009) P/E 11,8.

FCF per aktie (tre års medelvärde) är 12,48. P/FCF blir då 9,4.
FCF per aktie (tre års medelvärde) är 9,5. P/FCF blir då 12,36.

Soliditeten är knappt 10% i dagsläget. Jag tror inte man ska lägga så mycket vikt vid det här nyckeltalet vad gäller försäkring och återförsäkringsbolag men någon kanske kan rätta mig? En titt på världens näst största och tredje största (Munich Re är världens största) återförsäkringsbolag visar att Swiss Re har en soliditet på 13% och Hannover Re en soliditet på lite drygt 10%.

Räntetäckningsgraden visar en starkare sida.


Q2-rapporten visade en något positivare bild än vad analytikerna hade gissat på. VD Nikolaus von Bomhard citeras i pressmeddelandet: 
"With a profit of €1.6bn for the first half-year, we have achieved well over half of our target of around €2.5bn. So we are well on track to slightly surpass the originally envisaged profit for the year."
Jag har inte så mycket mer att tillägga mer än att meddela att jag numera själv är delägare i detta bolag. För en mer omfattande analys kolla som sagt in Gustavs analys av Munich Re här.

onsdag 1 augusti 2012

Kanadatruster och REITs

Till att börja med vill jag säga att jag är långt ifrån den första som skriver om det här. Jag fick själv nys om investeringsformen genom Cornucopia?s blogg och hans inlägg Dividends don't lie. Här finns en länk till hans samtliga inlägg som berör truster på ett eller annat sätt.

Eftersom jag inte tycker att jag kan tillföra något nytt till beskrivningen tar jag mig friheten att citera Cornucopia? nedan:
"En Kanadatrust är egentligen en stiftelse, eller mer att likna vid en svensk ekonomisk förening, men den är skattebefriad. Man kan äga andelar, units, i den, vilket fungerar precis som en aktie. Andelar ger rätt till att rösta på årsstämman och framför allt rätt till utdelning. De handlas precis som aktier på Toronto-börsen, med tillägget .UN. De kan nyemitteras för finansiering osv, men kallas andel eftersom det inte rör sig om ett aktiebolag utan en trust.

Trusterna är skattebefriade i den bemärkelsen att deras vinst inte beskattas. Däremot kan de förstås behöva betala royalties på delstatsnivå för de produktionslicenser av t ex olja eller fossilgas som de har. De är designade sompass-through vechicles, som skall föra vidare vinsterna till ägarna utan dubbelbeskattning. De har rätt att betala ut utdelning (direktavkastning) till andelsägarna utifrån kassaflödet, och behöver inte visa någon bokföringsmässig vinst för detta utan bara positivt kassaflöde. De betalar därför kontinuerligt utdelningar, oftast en gång i månaden, t ex 1% i månaden."
Sedan 2011 har de flesta truster konverterat till aktiebolag då vinsterna numera blivit skattepliktiga. Men det finns en typ av trust som, om jag förstått det hela rätt, tillåts hållas i sin ursprungliga form, nämligen REITs (Real Estate Investment Trust). REIT är inget nytt begrepp och det är heller inte unikt för Kanada, dock varierar skatteregler och lagar beroende på i vilket land trusten har sitt legala säte. För den som verkligen vill grotta ner sig finns en US & Canadian REIT guide här.

Ett par av de punkter som gjorde mig intresserad av REITs är dessa: 
  • hög direktavkastning 
  • skattefria vinster 
  • månatliga utdelningar 
Det påminner mig lite om Realty Income, och jag utgår ifrån att REITs bör i de fall de tillhör kategorin Equity värderas som fastighetsbolag.

Kategorier ja, REITs delas upp i tre olika kategorier: Equity, Mortgage och Hybrid.

Equity
En Equity-REIT äger och investerar i fastigheter, lokaler, köpcentra, sjukhus, bostäder etc. som de sedan hyr ut och tjänar pengar på. Vissa nischar sig och inriktar sig t.ex. bara inom bostäder eller sjukhus och äldrevård och andra har en blandad portfölj, diversified portfolio. Pengarna kommer alltså huvudsakligen från hyresintäkter.

Mortgage
En Mortgage-REIT handlar med lånepapper som backas upp av fastigheter. Dessa REITs äger alltså själv inga fastigheter och pengarna man tjänar kommer huvudsakligen från ränteintäkter.

Hybrid
En blandning av de två övre nämna kategorierna.

Det gäller alltså att man har koll på vilken typ av REIT det är man köper och i Equityfallet kanske man vill fokusera på räntetäckningsgrad, soliditet, vakansgrad och kassaflöde medan man i Mortgage fallet främst vill värdera de lånepapper man har.

Index
Det finns ett index som följer dessa truster på Torontobörsen, S&P/TSX Capped REIT Index.


Detta index hittas på denna länk: http://www.standardandpoors.com/indices/sp-tsx-capped-reit/en/eu/?indexId=spcadntxrtcadcw--p-ca----

Och i och med det finns det även en möjlighet att investera "direkt" i indexet via ETFer om man vill ha en bred exponering mot denna marknad. Nedan syns iShares S&P TSX Capped REIT Index Fund.
Källa:  http://ca.ishares.com/product_info/fund/overview/XRE.htm 

För vilken typ av investerare passar det att investera i REITs?
Jag är tveksam till att dessa investeringar passar defensiva investerare. För företagsamma (Grahams "Enterprising Investors") investerare kanske det passar. För investerare som fokuserar mycket på utdelningar och direktavkastning borde det låta intressant.

Är man intresserad av att investera i REITs bör man hur som helst ha koll på sin kassaflödesanalys, något jag absolut inte känner mig mogen nog för just nu men förhoppningsvis i framtiden med lite mer kött på benen kan ge mig an.

Personligen tycker jag höga månatliga utdelningar låter lockande. Det gäller att ta reda på om det ligger några hundar begravda.

Via de utländska bloggarna i blogglistan till höger kan man läsa mer om REITs och ett par av dessa bloggare äger själv en eller flera truster i sina egna portföljer. Bloggaren 40procent20år skriver om Realty Income här som ett alternativ till Kanadensiska REITs. I övrigt går det inte att hitta mycket info om REITs på svenska sidor och jag hoppas kunna, om andra också tycker det verkar intressant, väcka en liten diskussion kring det. :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...