tisdag 26 februari 2013

Analys av Mattel

Då svenska börsen stigit en del de senaste månaderna har jag börjat snegla på de amerikanska börserna. Jag har ännu inte hittat något bolag i min smak till fyndpris men väl ett par bolag som visar upp några av de kvalitéer jag söker. Skulle priset bli det rätta kanske jag slår till - tills dess lägger jag till dem för bevakning.

Mattel är en av världens största leksaksföretag sett till omsättning. De har tillhörande märken och produkter som Fisher Price och Barbie och en hel del disneyleksaker samt bräd- och kortspel som Othello och Uno. Listan är enorm och börsvärdet drygt dubbelt så stort som konkurrenten Hasbro som bland annat analyserats av defensiven.

Jag kommer i det här inlägget bara syna nyckeltalen, tiden får avgöra om det blir någon djupdykning. :-)

Mattels börsvärde är 13,7 miljarder USD och man skulle utan tvekan platsa in på OMX large cap.

Finansiell ställning
Soliditet: 45%
Balanslikviditet: 2.1
Räntetäckningsgrad: 11.5
Räntetäckningsgrad (4y): 12.3

Utdelning
Utdelningstillväxt 2012: 34%
Utdelningstillväxt (3y): 18%
Direktavkastning: 3,6%
Utdelningsandel av vinst: 68%

Värdering 
Earnings (3y): $2.1
P/E (3y): 19
P/B (ex goodwill): 6.2

Övrigt 
Man har gått med vinst i minst 10 år och delat ut i minst 20 år.
Intjäningstillväxt på 162% de senaste 10 åren.
ROE: 25,3%
ROE(3y): 26,9%
EV/EBIT3: 16.2

Den finansiella ställningen ser stark ut vilket jag gillar men värderingen i nuläget känns för hög. Jag tycker att det skulle vara intressant att göra en jämförelse med Hasbros balansräkning, kanske något att titta på?

Edit: Jag tar gärna emot tips på stora amerikanska företag med starka finanser och som inte bedriver en allt för svår verksamhet att förstå sig på.

3 kommentarer:

 1. Mattel har lägre skulder än Hasbro men värderingen är å andra sidan högre..

  Fyra av mina favoriter på amerikanska börsen:
  * Coca Cola
  * J&J
  * P&G
  * PM
  Ganska höga värderingar på dessa i nuläget dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kunde faktiskt inte hålla mig så har påbörjat en jämförelse mellan bolagen. Känner mig ganska splittrad hittills men tror att jag känner en något större investeringskvalitet hos Mattel. Har dock inte kikat över kassaflödena ännu.

   Dina fyra favoriter (förutom PM - har inte riktigt rett ut min etiska ståndpunkt där än :-) ) är högintressanta för min portfölj med! Om det bara går att få dem till ett någorlunda pris.

   Radera
  2. aha den ska jag kika in:)

   Just kassaflödesbiten tycker jag är oroande med både Hasbro och Mattel. Jag har inte sett tal för 2012 men det senaste decenniet har dess fria kassaflöden understigit vinsten rätt rejält. Varken löpande kassaflöde eller fcf har levererat tillväxt (till skillnad från vinst och försäljning).

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...