onsdag 13 mars 2013

Tankar kring portföljen - del ett

När jag kommit en bit in på detta inlägg märker jag att det tar lite längre tid än jag från början tänkte mig, därför delar jag av det i två delar. Fortsättning följer.

Jag har de senaste dagarna tänkt lite kring bolagen i min aktieportfölj och tänkte att det kan va bra att få ned tankarna i skrift och kommentera lite om dem. Det gäller portföljen i allmänhet och Fortuminnehavet i synnerhet.

Jag har på senare tid graviterat lite mer mot Buffetts motto "It's far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.". Därför tänkte jag även se efter om jag tycker mig se ett wonderful company i något av bolagen jag investerat i. Jag vill även se över diversifieringen och fördelningen av mina innehav och kommentera kring det.

I bokstavsordning:

AQ-Group
Ett mycket välskött bolag med starka finanser. VD och styrelseordförande sitter själva med i båten och är de två största ägarna. Man växer både organiskt och genom förvärv och jag tycker att ledningen har visat skicklighet inom det senare nämnda området. Jag gissar att detta är ett bolag som långsiktigt kan fortsätta skapa värde och skulle vilja kalla det för ett wonderful company.

AQ-Group utgör idag knappt 9% av min portfölj och jag tycker det känns lagom. Jag kan absolut tänka mig öka på mitt innehav vid tillfälle och ser gärna att dem utgör någonstans mellan 5-10% av min portfölj. Mer än så känner jag mig inte bekväm med, främst pga deras måttliga storlek. Ett alternativt innehav skulle kunna vara Beijer Alma.

Innehavet har i dagsläget stigit 27%.

Avanza
Behöver ingen närmare presentation. Priset för en aktie har fluktuerat mycket under de senaste åren och jag kan bara erkänna att jag har lika svårt som Mr Market att värdera detta bolag. Mitt anskaffningsvärde ligger i närheten av P/E3 18 och jag kan hittills konstatera att jag hade turen att köpa i det nedre intervallet, bjudits på en kursuppgång och kommer få en hygglig direktavkastning på mina köp.

Varför har priset varierat så mycket för en Avanzaaktie? Jag gissar att det beror på att företaget under flera år haft en kraftig tillväxt som nu ifrågasätts mer och mer. Företaget har värderats allt från en bra bit över P/E 20 till P/E 15 och innan någon tydlig tillväxttrend visar sig gissar jag att det kan bjudas på ytterligare tillfälle att köpa Avanza till ett bra pris.

Avanza utgör idag drygt 17% av min portfölj vilket jag tycker känns lite mycket. Att det är ett wonderful company vågar jag inte påstå men bolaget sköts bra, har en stark huvudägare och fortsätter att generera värde. I framtiden hade jag gärna sett att dem utgör någonstans mellan 5-15% av min portfölj. Runt 10% känns bra. Jag har varken planer på att köpa mer aktier eller sälja några i närtid, men skulle kursen sticka iväg kommer jag definitivt banta ned mitt innehav till en nivå i det intervall jag känner mig trygg med. Ett annat bolag i denna bransch jag vill köpa in mig i är Handelsbanken.

Innehavet har i dagsläget stigit 22%.

Fortum
Kraftbolaget som är omnämnt på många ställen i bloggosfären och mitt absolut största innehav. Här har jag köpt så att det står vilda till utan någon egentlig eftertanke på hur stor del av min portfölj bolaget utgör. I dagsläget utgör Fortum dryga 31% av min portfölj och det är jag inte trygg med alls. Hur kunde det bli så?

Jag köpte Fortum första gången kring 16 euro och har helt enkelt fortsatt köpa bolaget då priset sjunkit. Fånga en fallande kniv? Nej jag tror och gissar fortfarande att det kommer bli en bra affär. Däremot är innehavet på tok för stort för att jag ska känna mig trygg. När jag tänker på vilken del bolaget utgör i min portfölj och samtidigt tänker på den ständiga politiska risken och ovetskapen jag besitter om energibranschen samt framtida elprissättning blir jag orolig. Fortum är ett bra bolag men har helt enkelt tagit för stor plats. Vad ska jag göra åt det då?

Jo, självklart förutsatt att Fortum fortsätter vara det bolag jag köpt och fortsätter leverera vinster till sina ägare tänker jag sälja en tredjedel eller fjärdedel av mitt innehav vid P/E3 12 och ytterligare en tredjedel vid P/E3 15. Skulle ingen uppvärdering av kursen ske kommer innehavsfördelningen successivt sjunka då jag fortsätter köpa aktier i andra befintliga innehav eller nya bolag.

Skulle jag sälja en tredjedel av mitt innehav utgör Fortum drygt 23% av min portfölj. Efter ytterligare en försäljning (förutsatt kursuppgång till P/E3 15) skulle fortum sedan utgöra drygt 14% av min portfölj. En nivå jag skulle känna mig mycket tryggare med och i övre gränsen om ett framtida tänkt intervall om 5-15%.

Varför sälja överhuvudtaget? Jag motiverar det helt enkelt som instinkten att inte förlora kapital är större än att tjäna kapital.

Jag, Fortum och framtiden? Jag ser mig fortsatt som aktieägare i framtiden. Förutsatt att man är någorlunda ett och samma bolag i framtiden tror jag att Fortum kan fortsätta leverera vinster till sina ägare. Att öka mitt innehav är absolut inte aktuellt den närmaste tiden och jag kan inte påstå att jag ser Fortum som ett wonderful company trots fördelen att verka inom oligopol på sin geografiska marknad.

Innehavet har i dagsläget sjunkit drygt 3 %.

Se del två här

2 kommentarer:

  1. Jag tror många i första hand tänker sig ett "Wonderfull company" som ett bolag som uppvisar mycket god tillväxt över tid. Detta stämmer säkert också in på ett dylikt bolag, men jag tror också det är viktigt att tänka på att i ett riktigt s.k. "Wonderfull company" ska risken att förlora pengar, över tid, vara minimal, om inte näst intill omöjligt. Det är i alla fall så jag uppfattar det. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis! Just det har även fått mig att ta bolagens skuldsättningsgrad och räntetäckningsgrad på allvar. Är man en långsiktig ägare kommer säkerligen något hända förr eller senare och då gäller det ju att pengarna finns där, lite som en personlig buffert. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...