Min investeringsfilosofi

Nedan listar jag min investeringsfilosofi med en kort beskrivning under varje punkt. Under sidan Om/Varför finns utförligare information om hur jag förhåller mig till begreppet investering och livet i största allmänhet.

Detta stycke är till för att ni ska kunna bilda er en uppfattning om från vilken vinkel jag ser på investeringar, men även tjäna som en påminnelse för mig själv, om jag skulle börja tvivla, hamna på glid eller om Mr/s Market skulle söka sympati för sina depressionsutbrott hos mig.

Dessa är ej skrivna i sten, och kan (kommer?) därför ändras i framtiden. Eventuella ändringar visas på den här sidan med en förklaring till vad och varför något är ändrat.

So without any further ado; min investeringsfilosofi!

Jag ska...

Aldrig använda mig av belåning
Att använda belåning strider direkt mot min livsfilosofi; att i största möjliga mån vara skuldfri, aldrig dra på mig onödiga utgifter i form av räntor, och speciellt; att aldrig utsätta mig för onödiga risker. Att bli av med jobbet samtidigt som den belånade portföljen dras med ned i en börskrasch med efterföljande tvångsförsäljningar är ingen önskvärd kombination.

Undvika att dra förhastade slutsatser
Delvis applicerbar på punkt 1. då det vore lockande att använda belåning för att tanka på i nytt eller befintligt innehav som sjunkit under min köpkurs. Någon har sagt att man ska undvika att fånga fallande knivar, att göra det med belåning skall absolut undvikas.

Förhastade slutsatser kan även innebära att ha en för optimistisk och därmed en subjektiv bild över en investering eller ett företags framtidsutsikter.


Undvika att betala för högt pris

Vad är ett rimligt pris? Med hjälp av bl.a. Graham-analyser baserade på bolagens resultat, egna försiktiga antaganden om framtida resultat och utdelningar, samt reflektioner och utbyte av tankar och idéer med andra bloggare ska jag fatta beslut för varje bolag som uppfyller kriterierna för att vara en kandidat till min portfölj om vilket pris som är rimligt att betala.


Se på mindre tillväxtföretag med ett extra kritiskt öga
Här kommer första inslaget av dubbelmoral i min investeringsfilosofi; enligt punkt 3. ska jag använda mig av "Graham"-analyser. Grahams första(!) investeringskriterie för defensiva investerare är Tillräcklig storlek. Mindre tillväxtföretag har per definition för litet börsvärde för att klara detta kriterie.
Dessa krav, utöver mina andra, ser jag extra noggrant på gällande mindre tillväxtföretag:

* Transparensen i företagets verksamhet och ledning
* Det fria kassaflödet
* Hållbar utdelning
* Vinsttillväxt
* Utdelningstillväxt

Endast investera i företag som delar ut
Som den oftast utmärkte bloggaren Cornucopia? redan har sagt; Dividends don't lie. För att citera vad han skrivit

"Dividends don't lie. Man kan bluffa och fuska med kvartalsrapporter, ljuga i pressmeddelanden eller blåsa upp siffror. Men man kan inte ljuga om utdelningar. Pengar som betalas ut i utdelning är riktiga pengar som ett företag eller trust faktiskt måste ha på kontot, och ett facit på att man faktiskt tjänar pengar. "

Jag vill dock tillägga att utdelningar i vissa fall görs trots att det fria kassaflödet inte räcker till, och därför leder till högre skuldsättning hos det berörda bolaget. Därför är det viktigt att utdelningarna bedöms som hållbara.

Tillämpa viss etisk bedömning vid mina investeringarAlla har sina egna sanningar. Någon tycker att man inte ska investera i något som kan vara skadligt för *valfri grupp/område*. Någon annan tycker att vissa tveksamma investeringar kan vara OK eftersom målgruppen (t.ex. rökare hos tobaksbolag) har ett eget ansvar och själva väljer att bruka bolagets produkter. Ytterligare någon annan tycker att det är ren och skär idioti att inte endast söka högsta möjliga avkastning, även om det innebär investeringar i bolag med stora etiska brister.

För mig gäller min sanning; jag har ingen glasklar bild av vilka bolag som är bättre eller sämre ur ett etiskt perspektiv, dock skulle jag ha väldigt svårt att köpa aktier i t.ex. SAAB, LUPE eller Telia. Det kan bero på att jag är emot bolagets själva verksamhet och existens (SAAB - utveckling och tillverkning av krigsmateriel "försvarsmateriel"), eller att företagets ledning motverkar utredningar om oegentligheter som skett p.g.a. direkt eller indirekt påverkan av bolagets styrelse (LUPE), eller diktaturkramande telekombolag som förser diktaturstater med spårningsteknik så att de kan förfölja sina egna medborgare och oppositionella (TELIA).

Jag har läst en del upprörda debattinlägg bland investerare med diverse påhopp kring detta ämne. Du som läsare håller kanske inte med mig eller kan relatera till mina åsikter, kanske är jag dum som inte investerar i LUPE eller kanske är mitt förakt mot Telia obefogat. Det är egentligen skitsamma, detta är min sanning och min moraliska kompass som ger mig en känsla om vad som är rätt eller fel. Detta är väl egentligen den enda känsla jag tycker man ska låta sig påverkas av när man investerar i bolag.

Endast under extraordinära tillfällen överväga "aktiv hedging" av portföljen
Inget jag troligtvis kommer använda mig av, men då jag inte helt utesluter nedan beskriven metod sätter jag upp regler för hur det ska gå till. Till att börja med erkänner jag detta som spekulering och inte investering, vars syfte är att begränsa portföljens totala nedgång vid stora globala börsfall.

*Får endast göras med likvida medel som redan finns i depån (alltså inga försäljningar för att frigöra likvider) eller tillförs utifrån via insättning och vars värde minst får utgöra 5% och max 7,5% av depåns totala storlek - detta för att vid en lyckad hedging faktiskt ge en positiv effekt "värd risken", men samtidigt begränsa nedsidan om det skiter sig.

*Endast handel i svenska papper på den svenska börsen samt endast ett papper "åt gången" - detta för att på enklaste sätt kunna hålla mig till realtidskurser och snabbt kunna fatta beslut om när jag vill sälja. Förslagsvis används minifutures.

*Endast använda minsta möjliga hävstång

*Stoploss

Aldrig investera i Facebook
Kommer med största sannolikhet inte göra det i varje fall ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...