måndag 21 januari 2013

Kort om Munich Re

Återförsäkringsbolaget Munich Re har till skillnad mot i fjol haft ett riktigt bra år. När man lämnade 2011 och gick in i 2012 gjorde man prognosen att vinsten skulle landa på 2,5 miljarder euro. Redan nio månader in hade man slagit detta mål med råge och gissningarna ligger nu på en årsvinst runt 3 miljarder euro.

De som följer bolaget har nog märkt detta i börskursen.

Den rullande vinsten ligger på 18,8 euro per aktie vilket ger ett P/E på lite drygt 7 (dagens slutkurs 134,6 euro).
Eftersom Munich Res resultat till stor del är beroende av situationer man inte kan kontrollera, force majeure, betyder detta nog inte så mycket utan man får helt enkelt använda sig av ett medelvärde som PE5 eller PE3 när man vill kika på earnings för att försöka hitta ett slags normalläge i det onormala. Fortlöper 2013 på samma vis som 2012 tror jag det kan finnas en rätt fin uppsida i börskursen trots den ökning som redan skett. Det är dock inget jag vill spekulera i och personligen ser jag gärna att kursen håller sig nere så jag kan köpa mer. :-)

Utdelningen för år 2011 var 6,25 euro per aktie och goda möjligheter till en höjning finns, vilket man påpekar i Q3 rapporten. Man väljer dock att inte göra ett definitivt uttalande utan hänvisar till kommande rapport. Själv tror jag på en höjning.

Det ska även bli spännande att se om Berkshire Hathaway har ökat sitt innehav i Munich Re under det gångna året. Buffetts GAV enligt 2011 års shareholder-letter ligger kring 149 euro per aktie.

I övrigt kan jag säga att inga stora förändringar skett i min portfölj under hösten och vintern. Plugget har tagit en stor del av min tid och jag vågar inte lova att jag kommer uppdatera bloggen ofta, däremot kan några spontana inlägg komma att dyka upp fortsättningsvis. :-)

Kan även berätta att plugget har gått bra och att jag fortsätter att sätta av små summor varje månad för investeringar. Härnäst blir att söka ett extrajobb så det blir lite mer fart på det sistnämnda!

Hoppas alla som letat sig hit haft en härlig jul och god fortsättning på er alla!

Tidigare inlägg om Munich Re finns här, samt en analys som Gustav gjort här.

3 kommentarer:

  1. Det verkar svänga en hel del om aktiekursen vilket känns konstigt i denna typ av bolag med en i mina ögon väldigt stabil och långsiktig verksamhet. Vad tror du ör orsaken till det?

    SvaraRadera
  2. Tja... jag följer inte DAX så vet inte hur mycket Munich Re avviker från sitt index men en gissning skulle väl vara att investerarna är osäkra då man faktiskt gick med (kraftig?) förlust ett par kvartal i rad bara för lite drygt ett år sen. Vågar inte ge mig på någon mer kvalificerad gissning än så :-)

    SvaraRadera
  3. Jo, det gick lite knackigt för dem under 2011. I samband med grek-oron fick de skriva av flera hundra miljoner euro på grekiska statsobligationer. Det är möjligt att de även hade drabbats av annat, såsom Fukushima. Det kommer jag inte ihåg.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...