Jag har under en tid varit nyfiken på Sweco då jag gillar deras affärsidé och blev lite förvånad när jag såg att de faktiskt var noterade på börsen. Denna upptäckt sporrade mig att göra följande analys.
"Sweco är ett internationellt teknikkonsultföretag som erbjuder kvalificerade konsulttjänster med högt kunskapsinnehåll. Uppdragen handlar om allt från förstudier, utredning och strategisk planering till design, konstruktion, projektering och projektledning. Våra ingenjörer, arkitekter och miljöexperter samverkar för att bidra till utvecklingen av ett hållbart samhälle."
Och deras affärsidé lyder så här:
"I Sweco samverkar ingenjörer, arkitekter och miljöexperter för att bidra till ett säkrare, mer miljövänligt och växande samhälle. Vårt arbete resulterar i bättre luft och renare vatten, vackra och ändamålsenliga bostäder och arbetsplatser, effektivare distribution och användning av energi, vägar och broar som gör trafiken säkrare och restiden kortare, produktion som är effektiv, lönsam och miljöanpassad."
Sweco har idag ca 7700 anställda, varav 3000 i Sverige. Man har fasta etableringar i tolv länder och utför uppdrag i ca 80 länder runt om i världen. VD är Mats Wäppling med tidigare erfarenhet från byggbranschen. Han sitter även i Vasakronans styrelse.
Eftersom man är ett konsultbolag sitter mycket av värdet i just konsulterna. Till skillnad mot andra konsultbolag inom t.ex. IT-branschen har man fördelen av att kunna tillhandahålla spännande uppdrag åt sina konsulter i flera olika länder. Man bör alltså inte lida lika mycket av att kompetensen lämnar företaget då den nått en viss nivå. Tack vare Swecos storlek, etablering i de olika länderna och möjligheterna att delta i unika projekt är de en attraktiv arbetsgivare.
Personalomsättningen uppgick under 2011 till 13%, vilket är två procentenheter högre än deras snitt.
Jag försökte få fram lite siffror att jämföra med hos andra bolag inom konsultbranschen men efter en del grävande gav jag upp. Dem gör det inte lätt för en att ta reda på siffrorna vilket jag tolkar som att de inte är särskilt stolta över att redovisa sin personalomsättning. Jag vågar i alla fall gissa att Swecos snitt ligger en bra bit under de flesta andras.
Hur ser kriterier och nyckeltal ut?
Bolagsstorlek
Sweco är noterat på Stockholmsbörsens Mid-Cap lista. Börsvärdet är 7092,5 Mkr och man omstatte 5 987,6 Mkr under 2011. Man klarar alltså kriteriet omsättningsmässigt, men inte storleksmässigt.
Finansiell ställning
Omsättningstillgångarna uppgår till 2930,8 Msek. De kortfristiga skulderna uppgår till 2461,3 Msek och de långfristiga skulderna till 851,7 Msek. Omsättningstillgångarna täcker alltså inte upp de kortfristiga skulderna * 2 och inte heller summan av de kort- och långfristiga skulderna. Man misslyckas på båda punkterna.
Vinsthistorik
Ja. Man har gått med vinst i minst tio år.
Utdelningshistorik
Man har haft årliga utdelningar i minst tio år. Swecos utdelningspolicy innebär att minst hälften av resultat efter skatt ska delas ut till aktieägarna.
Intjäningstillväxt
Här blev det lite rörigt. Man har vid tre olika tillfällen gjort splittar med dels obligatorisk, automatisk och frivillig inlösen. Länk till Swecos historik hos Skatteverket finns här.
Eftersom jag inte känner mig trygg nog att justera för Swecos splitthistorik har jag gjort på följande sätt:
Räknar jag på ett genomsnittligt antal aktier för 2000-2002 delat på genomsnittligt antal aktier för de tre senaste åren uppgår intjäningstillväxten till 70%. Vinsten för år 2000 stack dock ut rejält och nästa år bör intjäningstillväxten räknat på detta vis överstiga 100%.
Jag tar gärna hjälp av någon läsare som kan tyda splithistoriken ifall ovan metod inte är fullgod.
Företagsledningen
Ja, jag har inte hittat några konstigheter annat än att den beryktade Sofia Arkelsten tvingats lämna sitt styrelseuppdrag 2010. Artikel i DN finns här. I och med hennes avgång anser jag ledningen trovärdig.
Ägarbilden
Familjen Nordström äger genom deras familjeföretag Skirner Förvaltning AB drygt 15% av bolaget och 34% av rösterna. Styrelseordförande Olle Nordström äger utöver sin del i Skirner Förvaltning ytterligare drygt en halv miljon aktier i egen person.
Investment AB Latour äger ytterligare 31,7% av bolaget och 22,7% av rösterna. De tio största ägarna står för 62,5% av kapitalet och 76,1% av rösterna.
Det ser bättre ut än om det skulle vara ett institutionellt ägande. Frågan är om man är ett aktieägarvänligt företag.
Prisbild
EPS3 bedömer jag till 3,5kr. P/E blir då 21,5 med en kurs på 75,5.
EV beräknar jag till 7937,4 Msek och EBIT3 till 469,2 Msek.
EV/EBIT3 blir då ca 16,9. Se lundaluppens kriterie.
Eget kapital exklusive goodwill är 68,8 Msek. P/B blir då 103.
Övriga nyckeltal
Avkastning på eget kapital, 3-års medelvärde (ROE3) : 21,7%
Soliditet: 31%
Rörelsemarginal 5-års genomsnitt: 9,14% (man har satt upp ett eget mål på 12% som man inte nått upp till under i alla fall de senaste fem åren).
Slutsats
Jag tycker Sweco ser dyrt ut men man växer rätt bra. Dock har inte bolaget den investeringskvalité jag söker, så även om priset skulle vara motiverat är en investering inte aktuell för mig. Men jag tycker om deras verksamhet och vill önska dem lycka till!
Årsredovisningen 2011 finns här. Q2-rapporten 2012 här.
Hej! Har inte heller några Sweco aktier och frågan är vad som gör dem speciella (har de någon "moat").
SvaraRaderaHar du förresten kikat någonting på ÅF? Sweco och ÅF är kanske jämförbara?
Nja kan väl inte säga att jag tycker dem är speciella alls ur ett investeringsperspektiv. Ingen tydlig moat heller vad jag kan se. Mitt intresse för dem är snarare att de kanske är en potentiell arbetsgivare i framtiden ;-) (blev nämligen precis antagen till universitetet). Tänkte att de vore roligt att se hur deras verksamhet fungerar, därav analysen! :-)
SvaraRaderaÅF verkar vara en värdig konkurrent, en snabbtitt ger följande:
Man har en något starkare finansiell ställning men det är ganska marginellt.
P/E 10,6
P/B 5,8
Ser ju mycket billigare ut men har inte kollat intjäningstillväxten. Ska man bestämt investera i ett konsultbolag kanske ÅF är att föredra över Sweco iaf. Men jag kommer hålla mig undan, var ju mest av eget intresse :-)
Skulle välja ÅF före Sweco men har inte heller valt någon.
RaderaLäste någonstans att ÅF var en av de populäraste arbetsgivarna, kan nog vara en bra arbetsplats:-)
Grattis till antagningen förresten, även om det kanske innebär mindre tid för bloggandet?!
Tackar! Ja i början av september blir det nog ett uppehåll iom. att jag ska flytta till en annan stad och komma tillrätta där. Bloggen blir nog lite utspädd med privatekonomi också så jag kan se vart mitt stackars lilla studiestöd tar vägen när jag inte längre jobbar heltid :-) Det kommer garanterat att bli en omställning!
SvaraRaderaDen lilla titt jag tog på ÅF tyckte jag såg roligare ut än Sweco. Kanske blir en analys där bara för att...