fredag 17 augusti 2012

Rapport från Ratos

Ratos halvårsrapport släpptes idag och kursen har i skrivande stund sjunkit 5,6%. Jag sålde mitt innehav för en och en halv månad sedan och kan säga att jag fortfarande känner mig lugn i beslutet.

Ratos är ett bolag som man finner hos en del aktiebloggares portföljer och när jag köpte in mig i bolaget tidigare i år intalade jag mig själv att det var samma Ratos jag ägde 2009, men oron jag kände över innehavet höll sig kvar och jag hoppas att pengarna nu gör bättre nytta i Avanza istället.

Det är inte lätt för mig att värdera det här bolaget och jag försöker hålla mig ödmjuk och tänka på vad jag som ägare hade fokuserat på initialt efter att jag skummat igenom rapporten och hört VDs kommentarer.

I och med att det egna kapitalet har minskat handlas aktien fortfarande till en hög premie, trots att kursen sjunkit rejält det senaste året. Premien man betalar för att köpa aktien ligger i nuläget på 102% och trots den lägre kursen tycker jag inte att bolaget verkar billigare idag.

Susanna Campbells kommentarer i videointervjun tycker jag handlar lite för mycket om att det dåliga resultatet är konjunkturlägets fel. Man ska införa åtgärdsprogram hos de bolag som går dåligt men går inte djupare in på det än så.
Hon nämner också att i turbulenta tider som dessa finns det också tillfällen som vanligtvis inte bjuds på annars. Frågan jag ställer mig är om man har kassan att nyttja dessa eller om man själv sitter skakigt till? Med en vanligtvis hög utdelning och en generell ovilja att sänka denna kan det nog bli knivigt att dra nytta av tillfällen som ges.

Men den som lever får se och jag kan säkert ha fel :-) Detta är ju ändå ett bolag där utsikterna kan förändras hastigt i samband med en exit, och man har ju lyckats förr...

2 kommentarer:

  1. Att handla Ratos baserat på eget kapital blir lätt lite fel eftersom deras bokföringsmässiga kapital brukar vara lägre värderat än vad de säljs för vid exit.

    Däremot håller jag med om att det är stora frågetecken gällande Ratos framtid. Jag har suttit och tröskat igenom deras sammanfattningar för bolag och bolagen verkar inte växa särskilt bra.

    SvaraRadera
  2. @Järnvargen: jag tycker inte det är så dumt att titta på bokfört värde. Ratos egen målsättning är ju att nå 20 procent IRR. Om man lyckas köpa bolaget nära eget kapital kan man ju själv hoppas få 20 procent årligen, och dessutom tar man del av de värden som redan skapats i bolagen (de är ju inte köpta igår så värdena har börjat ackumuleras).

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...