Hm... vilken gnällig inledning, men det speglar lite den frustration jag upplevde när jag försökte göra mina val. Kanske är jag ensam? Eller finns det fler som upplever detta system som väldigt snårigt? Tänkte ta min story från början:
Jag har för inte allt så längesen fyllt "tjänstepensionsmyndig" och nyfiken som jag är vill jag självklart ta reda på vad detta innebär i min situation. Jag har arbetat i ungefär sex år och sen jag började intressera mig för ekonomi generellt och investeringar i synnerhet för ungefär tre år sen har jag förvaltat min lilla PPM-del av den allmänna pensionen. Ungefär samtidigt som jag fyllde tjänstepensionsmyndig bytte jag jobb och höjde min lön med ca 25%. Logiken sa att det borde finnas ett par tusenlappar öronmärkta i mitt namn även i tjänstepension, så därför bestämde jag mig för att hitta dessa.
Jag tog reda på att jag hade något som hette ITP vilket är en kollektivavtalad tjänstepension för tjänstemän inom privat sektor och att jag skulle göra mitt ITP-val via Collectum.
Efter att jag loggat in med E-Leg kom jag till en ganska basic sida. Inget märkvärdigt med den, man väljer om man vill ha återbetalningsskydd och kan välja förmånstagare - självklart för en liten avgift, ifall man skulle kola i förtid. Man gör även sitt ITP-val vilket jag gjorde. Hälften av tjänstepensionen måste placeras i en traditionell försäkring vilket innebär att man anförtror ett pensionsföretag och deras skarpa förvaltare sina pengar. För denna halva av min tjänstepension hade jag fem olika pensionsföretag att välja på.
Den andra halvan är valbar. Jag kunde alltså välja att placera resterande 50% i samma eller ytterligare en traditionell pensionsförsäkring eller i en fondförsäkring. Det var även möjligt att dela upp denna halva i två mindre halvor á 25% vardera och placera dessa efter önskan (t.ex. 25% i ytterligare en traditionell pensionsförsäkring och 25% i en fondförsäkring, vilket skulle ge fördelningen 75% traditionell pensionsförsäkring och 25% fondförsäkring). Jag valde att lägga min andra halva i en fondförsäkring (50/50).
Jag klickade på "Spara" och förväntade mig sedan att bli skickad till en sida där jag skulle få välja de fonder jag ville placera min valbara halva i. Nej, så enkelt var det inte. Jag fick bara en bekräftelse på att jag nu gjort mitt ITP-val. Härligt!
Tiden gick och vardagen kom i kapp. Jag var tvungen att sticka iväg eller laga mat eller vad som helst och min ambition att ta tag i tjänstepensionen hamnade i temporär glömska. Nu någon månad senare kom jag på att jag fortfarande inte hört något mer från Collectum så jag tog och ringde upp dem. Kanske kunde jag flytta över lasset till Avanza? Jag förklarade för dem att jag gärna skulle vilja sköta fondförvaltningsdelen på egen hand och de förklarade att någon möjlighet att använda Avanza för det ändamålet ännu inte var möjlig, men att jag kunde ringa mitt fondförsäkringsbolag och fråga dem hur jag skulle gå till väga.
Sagt och gjort, jag ringde upp det företag jag valt för min valbara pensionshalva och bad snällt om att få göra mina fondval. Den snälla tjejen jag pratade med sa att mina pengar för tillfället befann sig i en "Entré-fond" men att hon skulle skicka mig ett användarnamn till deras webbsida och att så fort jag skrivit under och returnerat de papper de skickat mig, några dagar senare skulle få ett nytt brev med ett lösenord på posten. Jag öppnade glatt kuvertet när jag kom hem från jobbet ett par dagar senare och satte mig vid datorn.
Döm till min förvåning att jag inte kunde logga in på det vis som angavs utan skickades automatiskt till en sida för inloggning med bankdosa. Jag hade ju bara en kod på ett papper och ingen dosa. Fair enough, kanske stödjer de inte min webbläsare? Jag försökte igen med Internet Explorer med samma resultat. Men vänta, nere i högra hörnet står det något om "tillförlitliga webbplatser". Jag lägger snabbt till bankens domännamn i tillförlitliga platser och voila! Jag är inne. Efter att ha accepterat ytterligare avtal, dessa elektroniska, ser jag äntligen min fondfördelning och min summa. Jag blev förvånad, det var mer pengar än jag trodde. Mycket mer. Absolut ingen förmögenhet, verkligen inte, men mycket mer än jag trodde. Så efter att ha sålt och köpt nya fonder, samt valt ny fördelning för kommande automatiska fondköp (väljer man inte ny fördelning fortsätter fondbolaget att köpa andelar i Entré-fonden för nya medel som sätts in) loggar jag ut och känner mig till hälften nöjd, till hälften lurad.
Det kanske bara är jag? Eller upplevde ni bloggläsare något i samma stil när ni gjorde ert tjänstepensionsval? Jag upplever det skrämmande att det ska vara så här komplicerat att ta kontroll över sin egen tjänstepension, den halva man nu kan ta kontroll över.
Ett par punkter:
- Säg att man byter jobb en gång vart sjätte år. Efter ett helt arbetsliv på 45 år (55 år om man får tro statsministern?) har man arbetat på 7,5 olika arbetsplatser. Vi säger sju för enkelhetens skull. Man kan då ha tjänstepension genom sju olika pensionsbolag. Hos vardera av dessa sju får du sedan göra max tre val. Alltså totalt 21 (!) val var dina olika fragment av din totala tjänstepension ska förvaltas.
Säg att man väljer att förvalta den valbara hälften i en fondförsäkring. Då har man utöver de sju traditionella pensionsförsäkringarna minst sju, max fjorton fondförsäkringar att välja mellan. Hos dessa minst sju, max fjorton fondförsäkringar har man sedan helt olika fondutbud som vida kan skilja sig från varandra. Tycker man det är tidskrävande att ö.h.t. bevaka bolagen i sin privata aktieportfölj, hur tidskrävande är det då inte att bevaka 14 * X antal olika fonder? Via helt separata webbsidor? Som kräver separat inloggning? Det är självklart inte rimligt eller ens möjligt. - Total tystnad från mitt fondförsäkringsbolag. Efter att jag valde dem fick jag inte mer än en bekräftelse på att de var mitt val. Jag fick ingen information om hur jag skulle fortgå för att välja fonder. Man kan tro att de individer som faktiskt väljer alternativet att förvalta sin egna valbara halva faktiskt vill göra detta, men icke, pengarna hamnar i en Entré-fond som självklart ägs av fondbolaget och genererar förvaltningsintäkter till dem. Alternativt en lösning som ger dem kickback hos det fondbolag de själva sedan placerar dina pengar hos.
Jag vill be om ursäkt för min bittra ton i detta inlägg, och det är inte min mening att späda på det mediadrev som svartmålar banker och fondbolag och jag fattar om detta inlägg kan anas vara en smula populistiskt. Men sanningen är att jag antagligen tillhör den målgrupp eller det fack som enklast bör kunna klara av att göra en så trivial grej som att välja mina egna fonder i min tjänstepension. Jag är både datorkunnig (det råkar liksom vara mitt jobb) och jag är en hobbyinvesterare. Ändå var jag nära att ge upp.
Men jag ska ändå se det från den ljusa sidan!
:-)
Det finns åtminstone utrymme för förbättringar!
Och slutligen en bild för att summera:
Och självklart, det kan vara jag som är trög. Jag kan ha missat något. Rätta mig gärna i så fall så kanske mina framtida pensionsval går lite smidigare. ;-)
Tror du har för höga förväntningar. För några år sedan fick du göra allt per papper och per vanlig snigelpost. All information som fanns tillgänglig var årsredovisningarna från fondbolagen och ditt årliga besked. Jovisst kunde du ringa till kundtjänst. Och tala med någon som inte kunde något - då heller. Så sett ur bolagens synvinkel har det hänt jättemycket och de kan inte förstå att det skulle finnas något att klaga på. Se på allt vi har gjort! utbrister de.
SvaraRaderaDet finns helt enkelt inga incitament att göra om systemet så att det blir kundvänligt, enkelt och med bra översyn. Det är ju faktiskt arbetsgivarnas organisation tillsammans med fackets organisation som gemensamt har kommit överens om att det ska vara så här. Här finns inget intresse att förändra. Räkna med att bli blåst på det mesta av dessa pengar iallafall, antingen direkt i systemet genom avgifter och dåliga fonder alternativt genom statliga extraskatter eller avgifter när pengarna ska betalas ut.
Du slåss mot väderkvarnar. Engagera dig istället i det du kan påverka, dvs dina privata aktieplaceringar.
Inte bara du.
SvaraRaderaFörra våren fyllde jag tjänstepensionsmyndig och genomgick precis samma procedur som du under sommaren när tjänstepensionen betalades in under/efter sommarjobbet. Mina förväntningar var kanske inte riktigt så högt ställda utan jag insåg att det skulle krävas några timmars aktivitet i samband med att jag pratade med företagets pensionsspecialist. Ett för övrigt bra tips, att kontakta denna förutsatt att denna tjänst finns i företaget du jobbar.
Jag tog kontakt med pensionsspecialisten relativt tidigt för tips på tillvägagångssätt. Där och då fick jag bra tips som gav mig en uppfattning om vart jag ville att pengarna skulle hamna. Men innan jag verkligen bestämde mig gjorde Jag en ganska omfattande genomgång av vilka fonder som kunde väljas bland det olika banker som skulle vara pontentiella förvaltare av min 50% del i Fondförsäkring. Genomgången resulterade i att valet som tur var hamnade på den bank som jag redan har, ett val som jag idag inte ångrar med tanke på enkelheten att stämma av läget när man ändå gör sina bankärenden.
Jag kan förstå att man slåss mot väderkvarnar eller talar för döva öron idag, nu. Dock har ju vi många år kvar till pensionen och det vore väl både trist och förskräckligt om inte det skulle ske förändringar tills dess.
Visst majoriteten av svenskarna kan inte och vill inte ta eget ansvar för pensionen utan att det skall någon annan sköta, men det är dags att slänga naiviteten i väggen och dränka lättjan! Man pratade om Världsfreden vid 1930-talet i sverige, inte fan har det varit fred sen dess? Lättjan gör att du till slut inte orka laga mat eller ta hand om dig själv, färdig för sängen? Otacksam inför livet?
Daniel
Tyvärr kan saken kompliceras ytterligare. Du kan tvingas till en ny förvaltare även utan att byta jobb. Min tidigare förvaltare föll bort i Collectums senaste upphandling och jag avkrävdes ett nytt val för framtida inbetalningar. Tidigare pension kvarstod hos gamla förvaltaren. Ville jag flytta allt kapital fick jag själv kontrollera möjlighet och tillvägagångssätt? Strax därefter bytte jag dessutom jobb, så nu kan jag lägga ännu fler pensionsförvaltare till samlingen ...
SvaraRaderaKan tyvärr bara instämma att det är precis så som du beskriver det - helt ofattbart dåligt. Jag som är lite äldre har en hel bunt med dosor, e-kort etc. för att logga in på alla olika förvaltare som dessutom har websidor som fungerar helt olika. Kunde man flytta hela rasket till t.ex. Avanza skulle gammelbankerna och försäkringsbolagen inte ha en kund kvar att mjölka avgifter från...
SvaraRaderaJag hade tre olika pensionsförvaltare redan när jag avslutade mina universitetstudier.
SvaraRaderaNumera har jag en mycket enkel princip och det är att jag alltid väljer AMF pension i alla val där de finns. Lägst avgifter och samma indexnära avkastning som alla andra pensionsföretag.
Håller med om att det är ett svårt område!
SvaraRaderaAllt hade varit mycket enklare om ens tjänstepension samlats i EN pott oavsett arbetsgivare, lite som PPM. Eller kanske till och med att tjänstepensionspengarna skulle gå in som extra inbetalningar till ens PPM-pott? Hade i alla fall varit enklare...
Kan tipsa om denna sida, http://www.bankforsakring.konsumenternas.se/ där finns jämförelser över bolag, fondutbud, avgifter m.m.
Spännande att se vad utredningen om flytträtt kommer fram till i september: https://www.avanza.se/aza/press/tema/pension/221798/visa.jsp
Jag är i gott sällskap märker jag :-)
SvaraRaderaÄven om det är arbetsgivarna och fackets överenskommelse finns det ju ordentligt med utrymme för förbättringar. Arbetsgivarna betalar ju ut en summa man kommit överens om, vad som sedan händer med denna summa bör ju i deras ögon vara skitsamma. De har redan uppfyllt sin del, har de inte?
Det jag reagerade på mest är den totala avsaknaden av överskådlighet. Detta verkar ju vara ett system som med vilje är så komplext som lagen tillåter (utan att jag för den delen läst lagarna). Men det är känslan jag får.
Att det ser ut som det gör idag är ju endast till pensionsbolagens fördel. Jag hoppas verkligen att makthavarna gör något för att ändra detta.
Att pengarna skulle gå in som extra inbetalningar till ens PPM-pott kanske inte är ett allt för dumt förslag, då skulle människor svart på vitt se vilken himla skillnad det gör. Kanske skulle det snackas lite mer om PPM under fikarasterna på Sveriges arbetsplatser? Men jag är ändå lite skeptisk till idén eftersom PPM är en del av den allmänna pensionen och i och med att det är ca fyrtio år kvar tills jag går i pension hinner mycket ändras tills dess. Jag vågar inte ens räkna med att jag får någon statlig pension, så skulle dessa pengar anslutas till PPM-potten finns risken att dessa ryker om den statliga pensionen ryker i någon framtida kris.
Det jag efterlyser är i princip ett system som en kapitalförsäkring eller ISK, där man kan känna sig säkrare på att pengarna finns kvar trots att bolaget som förvaltar dem går i konkurs. För all del - behåll 50/50 systemet med krav på en traditionell försäkring (eller något ränte/obligationskrav), bara man själv mer överskådligt kan ha ALL sin intjänad tjänstepension på ett och samma ställe, och att man enkellt via sin nätmäklare kan se och uppdatera status.
Skulle sådana förbättringar ske skulle konsekvent fler personer intressera sig för sin pension, konkurrensen skulle fungera bättre etc etc.. jag kan inte se några nackdelar ur något perspektiv annat än ur pensionsbolagens. Och pensionen tillhör oss, inte dem.
Håller tummarna för glada nyheter angående flytträtten då :-)