måndag 23 juli 2012

Att välja fattigdom

Om lite drygt en månad börjar jag plugga. Jag kommer flytta till en annan stad och bo på en madrass i ett litet rum tills jag hittat något eget. Jag kommer få betala min egen telefonräkning igen och köpa mitt eget träningskort, detta har mitt jobb tidigare bjudit mig på. Utöver detta har jag även fått ytterligare friskvårdsbidrag, en resa till en skidort och en resa till medelhavet. Även ett tretti- eller fyrtiotal av de produkter företaget producerar har jag fått som annars kostar några hundralappar styck.

Nu kommer jag få betala för dessa nödvändiga prylar själv, med en kraftigt reducerad inkomst. Dock har jag hittat något som för mig är mer värt än det arbete jag behöver genomföra för att få den lön jag tjänar; ett kall.

Min inkomst kommer under min studieperiod ligga på ca 8900 kr per månad. Dessa pengar ska räcka till hyra, mat, räkningar, busskort, böcker, sparande, kläder och nöje. Det kommer verkligen bli en utmaning. Ekonomiskt kommer jag från och med nu prioritera min buffert. Jag har en aning om vad jag vill att den ska ligga på och kommer att skjuta upp investeringar tills dess att bufferten är uppnådd om jag i framtiden behöver plocka från den. Något kreditkort är inte på fråga. Jag kommer se mig om vilka jobbmöjligheter som finns i den staden där jag kommer plugga, ett problem är dock att jag redan innan skolan börjar kommer ha uppnått det fribelopp man får tjäna utan att studiebidraget minskas. Det blir en del kalkyler innan jag bestämmer mig hur jag ska göra.

Jag har det egentligen ganska så förspänt. Ett bra jobb med goda karriärmöjligheter, ett helt okej kontaktnät och bra referenser. Men det ger mig ingen personlig tillfredsställelse längre. Min väg står helt glasklar framför mig, jag vet hur jag ska gå och därför är varje dag som jag inte följer den en dag då jag inte levt efter min fulla potential. Jag vet inom vilket område jag vill arbeta i, spelar ingen roll hur gammal jag blir - det handlar om passion. Det har tagit mig över ett år av komvuxstudier i 150% studietakt samtidigt som jag jobbat heltid och försökt leva ett någorlunda normalt liv med familj, vänner och relationer. Och Nu är jag antagen!

:-)

Tack tack tack för att jag får den här chansen. Nu börjar del två av mitt liv!

On a side-note, bloggaren dividendmonk har precis skrivit en analys av Waste Management INC som jag analyserade nyss. Kolla gärna in dividendmonks analys på denna länk.

4 kommentarer:

 1. Har min studietid (långt) bakom mig, och jag kan bara konstatera att för mig var det helt rätt. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!
   Ja, plugg har inte varit rätt för mig tidigare men nu känner jag mig mer än redo. Jag vill bli den bästa jag kan bli inom mitt blivande område :-) Ett jobb inom FN eller USGS (om det är möjligt) eller liknande forskningsinstitution vore drömmen. Lite naivt kanske, men jag ska göra mitt bästa.

   Radera
 2. Skönt att ha sån tydlig uppfattning om vad man vill göra. Får man fråga vad det är för något kall du har funnit?

  /david

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Det är egentligen något jag varit intresserad av hela livet, men av olika anledningar har jag inte kommit att tänka på det förrän för kanske två år sedan. Jag skulle kunna se mig själv jobba med allt möjligt så som vattenfrågor i u-länder, forska inom vulkanism och plattektonik, analysera foto/data från andra planeter/asteroider för att se deras sammansättning, glaciologi på Grönland eller Island, pågående och historisk bergskedjebildning... ja bara fantasin sätter gränser, men tror att jag under utbildningen kommer märka av vad som intresserar mig mest.

   Jag har i alla fall valt att börja med Geologi, så får jag se vad som händer sen :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...