tisdag 24 juli 2012

En snabbtitt på ÅF

Jag kikar just nu på ett av de större amerikanska bolagen inom internethandel men i och med analysen av Sweco häromdagen och tipset från Gustav tänkte jag att det vore kul med en snabbtitt på ÅF för att se hur dem ser ut i en jämförelse. Detta blir ett ganska kort inlägg med fokus på siffror.

Kontoret i Solna. Bildkälla
ÅF (tidigare Aktiebolaget Ångpanneföreningen) är ett teknikkonsultföretag som är uppdelat i fyra divisioner; Energy, Industry, Infrastructure och Technology. ÅF verkar i samma sektor som Sweco.

Länderna man är verksamma i. Bildkälla
ÅFs tio största kunder är: Ericsson, Trafikverket, Power Machines (Ryssland), Ringhals, FMV, Alpiq (Schweiz), Scania, Vejdirektoratet (Danmark), Fortum (Finland) och Siemens (Sverige)  Mer info finns här.

Utan vidare fördröjning fortsätter jag till lite siffror:

Bolagsstorlek
ÅF är noterat på Stockholmsbörsens Mid-Cap lista. Börsvärdet är 4521,3 Mkr med en nettoomsättning på lite drygt 5000 Mkr. Mindre än Sweco storleksmässigt. Stor omsättning.

Finansiell ställning
Omsättningstillgångarna är 2140,8 Mkr. De långfristiga skulderna är 262,4 Mkr och de kortfristiga skulderna 1485,3 Mkr. Omsättningstillgångarna täcker de totala skulderna, dock inte de kortfristiga skulderna dubbelt upp. Klart bättre än Sweco.

Vinsthistorik
Förlust 2002. Av vad lilla som framgår strukturerar man om bolaget, bantar ett tjugotal dotterbolag till fem divisioner och byter ut företagsledningen. Verkar ju ha fungerat bra hittills. Sweco slår alltså ÅF på den här punkten, men ÅF klarar kriteriet för vinsthistorik > 10 år nästa år om man går med vinst 2012.

Utdelningshistorik
Ser fint ut. Utdelningar varje år inklusive förluståret 2002. Utdelningspolicyn är att dela ut ca 50% av vinsten efter skatt. Utdelningen har nästan tiodubblats på tio år. Direktavkastning på 3%.

Intjäningstillväxt
Ja, trots förluståret 2002 har man en starkare intjäningstillväxt än Sweco. Jag gjorde denna uträkning på samma vis som för Swecos, så skulle uträkningen vara bristfällig matchar den i varje fall uträkningen jag gjorde för Swecos intjäningstillväxt. ÅFs historik hos Skatteverket hittas här. Jag tar gärna emot synpunkter om någon annan orkar ge sig an detta kriterie.

Företagsledningen
Har inte hittat några konstigheter men kan inte säga att jag grävt särskilt djupt.

Ägarbilden
Även denna ser vid en kort överblick starkare ut än Swecos. Man har en tydlig ägare, nämligen Ångpanneföreningens Forskningsstiftelse som äger 16% procent av kapitalet och 40% av rösterna.

Prisbild
EPS3 bedömer jag till 12,6kr. P/E blir då 10,5 med en kurs på 131,75.

EV beräknar jag defensivt till  4922,6 Mkr och EBIT3 till 540 Mkr.
EV/EBIT3 blir då ca 9,11. Se lundaluppens kriterie.

P/B 5,8.

Övriga nyckeltal
Avkastning på eget kapital, 3-års medelvärde (ROE3) : 20,4%

Soliditet: 59%

Slutsats
En halvslarvig genomgång av ÅF visade att man i mitt tycke ser ut som ett bättre investeringsalternativ än Sweco. En framtida investering är kanske inte helt utesluten, men kommer troligtvis inte hända. Jag kan inte kalla bolaget ett wonderful company och det finns ingen tydlig moat. Skulle priset falla rejält kanske jag tar en djupare titt men då är chansen att det finns andra trevligare alternativ på annat håll.


Årsredovisning 2011 finns här. Q2-rapporten finns här.

2 kommentarer:

 1. Kul att läsa om ÅF och håller med om dina slutsatser.

  Har inte heller hittat någon "moat" men detta är det närmaste: http://www.afconsult.com/sv/jobb/af--en-uppskattad-arbetsplats/

  Att företaget är populärast att jobba hos inom branschen är väl någon slags konkurrensfördel, och leda till "bättre" medarbetare än konkurrenterna kan man tycka:-)

  Amerikanskt bolag inom internethandel, låter spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det intressant att veta vad de anställda tycker om sitt arbete, särskilt på en sån här arbetsplats där de anställda delvis är "produkten" man säljer.

   Har gjort en del annat de senaste dagarna så den kommande analysen har blivit lite försenad, hoppas bli klar med den inom några dagar i alla fall :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...