torsdag 12 juli 2012

En tanke kring värdeinvestering kontra indexsparande

Jag läste nyss Lundaluppens tankar kring Avanzas senaste rapport och hans konstaterande att Avanzas kunders genomsnittliga avkastning för halvåret varit 2% medan Avanza Zero stigit knappt 6% fick mig att haja till. För många skulle det säkert löna sig att spara i indexfonder, här tänkte jag försöka motivera varför jag ändå väljer stock-picking framför ett indexsparande:

En av de allra viktigaste punkterna för att långsiktigt lyckas med sina investeringar är att inte förlora pengar, många har sagt det förr och det tål nog att upprepas. Tappar portföljen 50% i värde måste innehaven sedan stiga 100% bara för att nå break-even. En indexfond som följer ett viktat index försöker i så stor mån som möjligt vikta sina innehav för att spegla indexet så nära det går. När ett viktat index som till stor del består av en jätte som börjar falla, t.ex. Ericsson vid millenieskiftet, dras hela indexet ner i källaren och indexfonden följer med.

Med hjälp av fundamentala analyser hoppas jag kunna undvika dessa bolag och på så vis minimera mina förluster. Säkerligen skulle även min portfölj dras ner vid en börskrasch, men jag kan lättare och mer överskådligt bevaka min egen portfölj och göra nya inköp när jag anser den vara undervärderad än för hela börsen.

Jag har ingen förmåga att bedöma när hela börsen är undervärderad nog för att köpa, men jag kan bedöma när min egen portfölj, förhoppningsvis innehållande företag med tillräckligt stark finansiell ställning för att stå pall, är undervärderad och köpvärd.
Jag tror att det här på lång sikt kan hjälpa mig slå index.

Slutligen ett välciterat uttalande från Warren Buffett

Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1.

2 kommentarer:

  1. Håller med! Att köpa en indexfond gör att risken att äga övervärderade storbolag är ganska stor, förr eller senare.

    Sen finns en intressant diskussion på 4020s sida om att ett oviktat index slår ett vanligt index med hästlängder, men någon sådan indexfond verkar inte finnas.

    I grund och botten kanske det är så simpelt som att man ska vara väldigt vaksam vilka bolag som har stor vikt i portföljen, och det kan man ju inte vara när man äger en indexfond...

    SvaraRadera
  2. Precis så jag tänker, förr eller senare kan det ske och då har man förhoppningsvis bättre koll på sin egen portfölj.

    Jag läste hans inlägg tidigare, kanske var det som fick mig att fundera lite kring det här.

    En oviktad indexfond, borde ju vara ännu enklare/billigare att sköta för ett fondbolag då man slipper vikta om.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...